برزنت چیست ؟
از دیرباز نیاز به پارچه هایی که مستحکم تر از پارچه های الیاف طبیعی باشند و به طور کامل در برابر آب و آفتاب مقاوم باشند احساس می شد. تا زمانی که با پیشرفت صنایع پتروشیمی پارچه های الیاف طبیعی و پنبه ای با مواد پلیمری مانند پلی استر ترکیب شدند و نام آن ها برزنت گذاشته شد. پس از آن و با ورود مواد صنعتی جدید به صنعت پارچه بافی، در زمان تولید پارچه های برزنت، مواد مختلفی به آن ها اضافه شد. هر کدام از این الیاف و مواد پلیمری خاصیت های متفاوتی را به این پارچه ها داد. پارچه های برزنت عموما دارای خاصیت مقاوم در برابر آب هستند. از ویژگی های دیگر آن ها می توان به ضد حرارت، ضد حریق، ضد آفتاب و مقاوم در برابر وزش باد، وزن زیاد و اجسام تیز اشاره کرد.
برزنت خام
پارچه های برزنت با جنس های مختلفی ازقبیل پلی استر، پلی استر پنبه، نخ های پنبه ای اسپان و یا کرباس تهیه میشوند که قیمت برزنت در هر کدام آن ها متفاوت است. این پارچه ها انعطاف پذیری و استحکام بسیارخوبی دارند و در عرض های ۲۰۰ سانتی متر، ۱۵۰ سانتی متر و ۱۰۰ سانتی متر تولید و عرضه میشوند.
تقسیم بندی برزنت ها طبق کاربرد و جنس پارچه هایشان مشخص می شود و از آن ها معمولاً برای کارهایی مثل ساختن کاور و چادر استفاده میشود. این پارچه ها در رنگش های مختلفی تولید میشوند که با توجه به نیازتان میتوانید رنک و قیمت برزنت را انتخاب کنید. جنس این پارچه ها ضخیم و محکم است و وزن آن ها ۲۲۰ گرم تا ۷۴۰ گرم در متر مربع است. برزنت در چهار دسته برزنت موادی، برزنت خطی، برزنت چاپی و برزنت خام که در ادامه به شرح ویژگی های آن می پردازیم، ارائه شده است.
انواع برزنت
-
برزنت خام
-
برزنت خطی
-
برزنت موادی
-
برزنت چاپی
معرفی برخی از پارچه های برزنتی
امروزه، تنوع انواع پارچه های برزنتی، با توجه به نوع کاربری و تقاضا و خواست مخاطبان و مشتریان، و همچنین ترقی دانش در حوزه های متفاوت بسیار زیاد، شده است. برزنت دارای انواع مختلف با ویژگی های متنوع می باشد. در این مطلب قصد داریم تا در مورد پارچه های برزنت شمعی، برزنت کانتینری و پارچه های برزنت نسوز و ضد آب صحبت کنیم.
پارچه برزنت شمعی چیست ؟
آشنا ترین نوع پارچه های برزنتی، پارچه های شبه پنبه ای قدیمی است که توده ی جامعه با آن آشنایی کامل دارد. اما برزنت شمعی، بر خلاف برزنت های قدیمی از جنس پلی استر است. پارچه های برزنتی از هر نوع که باشند، به دلایلی چون دارا بودن جنس ضخیم و تا حدی خشن، و نفوذ ناپذیری موقت بسیار مناسبی که در برابر آب دارند، مناسب ترین نوع پارچه برای تهیه ی انواع چادرهای مسافرتی و یا خیمه ها به حساب می آیند.
کاربرد پارچه های شمعی
با توجه به اینکه این پارچه های ضد آب در برابر رطوبت و دمای نسبتا بالای هوا مقاوم هستند، در مکان هایی که آب و هوای مرطوب و ماه های پرباران زیادی دارند، یا تابستان های بسیار گرمی دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
در ادامه کاربرد برزنت شمعی را شرح می دهیم:
-
تولید انواع لباس های ورزشی
این پارچه ها به دلیل ضخامت مناسب و ضد آب بودنشان در تولید بادگیرهای ورزشی به کار برده می شوند.
-
پارچه های برزنت بیمارستانی
برزنت های شمعی چند لایه معمولا مصارف بیمارستانی زیادی دارند. از جمله تهیه لباس اتاق عمل و روکش تخت بیماران.
-
کاور محافظ ماشین
ضد آب و ضد آفتاب بودن این پارچه ها همراه با انعطاف مناسب آن ها باعث شده است گزینه مناسبی برای کاربرد پارچه های ترانزیتی شمعی به عنوان کاور ماشین باشند.
-
روکش کولر آبی
این پارچه ها گزینه مناسبی برای حفاظت از کولر در برابر آفتاب و بارندگی هستند.
-
سایه بان
انعطاف این پارچه ها باعث می شود از آن ها به عنوان روکش آلاچیق هایی که در فضای باز قرار دارند استفاده شود.
-
چادرهای مسافرتی
این پارچه ها که به آن ها پارچه برزنت چادری نیز می گویند، در صورت یک لایه بودن، به راحتی جمع شده و کم حجم می شوند. این خصوصیات به همراه سبک بودنشان کابرد زیادی در دوخت چادرهای مسافرتی دارند. و همچنین بهترین پارچه برای چادر های مسافرتی است زیرا از نور خورشید جلوگیری می کند و همچنین از ورود باران و تغییرات دمایی هم جلوگیری خواهد کرد.
-
روکش بار کانتینر و ترانزیت
این پارچه ها به عنوان روکش محافظ در برابر بارندگی و نور آفتاب بارهای کامیون ها و کانتینرها گزینه مناسبی هستند.
-
انواع کیف و ساک دستی
پارچه های ترانزیتی شمعی به دلیل منعطف بودن و امکان چاپ بر رویشان، گزینه های مناسبی برای کیف های دستی و ساک های خرید در فروشگاه ها می باشند.
پارچه برزنت نسوز چیست ؟
برزنت نسوز که به پارچه های ضد حریق و سرامیکی نیز معروف هستند انواع مختلفی دارند. این پارچه ها به دلیل مقاومت بالا و تحمل دما تا ۵۰۰ درجه سانتی گراد کاربرد بسیار زیادی در صنایع دارند.
کاربرد های برزنت نسوز چیست
-
فایبرگلاس
این نوع برزنت ضد حریق از ترکیب فایبرگلاس و رزین تهیه شده است. این عمر باعث شده است علاوه بر ضد حریق بودن، قابلیت تحمل وزن سنگین را نیز داشته باشند.
-
فویلدار
وقتی یک لایه فویل آلومینیوم به برزنت های فایبرگلاس اضافه شود به آن برزنت فویلدار می گویند. از این برزنت ها برای ساخت انواع سلول های خورشیدی استفاده می شود.
-
آزبست
آزبست یک الیاف طبیعی سفید رنگ است که از آن در ساخت این محصول استفاده شده است. به این نوع محصولات، برزنت سفید نیز می گویند. از این محصول در تولید لباس های ضد حریق استفاده می شود.
-
سیلیکونی
در این پارچه ها از الیاف سیلیکون و فایبرگلاس استفاده می شود. از این محصول برای انواع پرده ها و درب های ضد حریق استفاده می شود.
-
تفلون دار
چنانچه روی پارچه فایبرگلاس یک لایه تفلون کشیده شود، پارچه های نسوز تفلون دار تولید می شود. از این محصولات در صنایع هوایی استفاده می شود.
پارچه برزنت کانتینری چیست ؟
پارچه های برزنت کانتینری و پارچه های ترانزیتی یا پارچه برزنت کامیون یکی از پر کاربردترین برزنت ها محسوب می شوند. این به دلیل مقاومت بالای آن ها در برابر نور خورشید و بارندگی می باشد. این پارچه ها از ضخامت و استحکام بیشتری نیز برخوردار هستند. همین امر باعث می شود در برابر وزش باد نیز مقاومت بیشتری داشته باشند. این پارچه های برزنت که به پارچه های برزنت تریلی نیز معروف هستند از روکش پلاستکی و یورتان ساخته شه اند و در انواع یک لایه، دولایه و سه لایه تهیه می شوند. به همین دلیل ضخامت آن ها بالاتر از برزنت شمعی است.
کاربرد پارچه های کانتینری
نام گزاری این پارچه ها بر حسب کاربرد زیادشان در روکش محافظ ترانزیت و کانتینر است. اما به دلیل ویژگی های منحصر به فردشان کاربردهای زیادی دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم:
-
روکش استخرهای روباز
استحکام این پارچه ها در برابر وزش باد و همچنین ضد آب و ضد آفتاب بودنشان باعث شده است از آن ها به عنوان سایه بان استخرهای روباز استفاده کرد.
-
روکش محافظ ماشین های سنگین
برزنت شمعی به دلیل ضخامت کمی که دارد گزینه مناسبی برای روکش ماشین های سنگین محسوب نمی شود. بهتر است برای این منظور از برزنت کانتینری استفاده شود.
-
مصارف بیمارستانی
انواع نازک تر این پارچه ها برای روکش تخت های بیمارستانی گزینه مناسبی محسوب می شود.
-
برزنت کولر
این محصول به عنوان برزنت دریچه کولر و محافظ کولر آبی و گازی مورد استفاده قرار می گیرد.
-
سایه بان فروشگاه ها
سایه بان مغازه ها مدت زیادی در برابر نور خورشید قرار می گیرند. استحکام بیشتر این محصول در برابر نور خورشید و بارندگی نسبت به برزنت شمعی، این محصولات را گزینه مناسبی برای سایه بان های مغازه ها کرده است.
دلیل استفاده پارچه برزنت برای سایبان ها چیست
- ضد آب
- استقامت کششی بالا
- مقاومت بالا در برابر خورشید و ممانعت از عبور نور خورشید
- مقرون به صرفه برای نواحی که سقف ندارند و باز می باشند
برزنت های چند لایه
برزنت از چند لایه نخ به اصطلاح تار و پود تشکیل شده است که مشتری و صاحبان صنایع را با این اصطلاحات با برزنت ها آشنا می کنند:
- برزنت ۱ لا ۵ لا : این نوع برزنت وزنی معادل ۳۰۰ گرم بر هر متر مربع وزن دارد که ۸۰ درصد تار وپود نخ این نوع برزنت از پنبه و۲۰ درصد نخ تار پود از پلی استر تشکیل شده است وکاربری های مختلفی دارد که از جمله موارد مصرفی میتوان به تولید دستکش های جوشکاری و برزنت دهنه کولر و ….اشاره کرد.
- برزنت ۲ لا ۳لا : این نوع برزنت وزنی تقریبی حدود ۴۵۰ گرم بر هر متر مربع را دارد و۸۰درصد نخ پنبه و۲۰ درصد پلی استر دارد وکاربر این نوع برزنت برای تولید سایبان وچتر و پرده و… استفاده می شود.
- برزنت ۳ لا ۳ لا : این نوع برزنت هم وزنی برابر با ۵۵۰گرم بر هر متر مربع را دارد و مثل موارد بالا ۸۰ به ۲۰ از پلی استر وپنبه تشکیل شده وازکار برد های مختلف ان می توان به این موارد اشاره کرد. تولید چادر های نظامی وصحرایی وانواع پرده و چتر و آلاچیق اشاره کرد این نوع برزنت ۸۰ درصد ضد آب می باشد.
- برزنت ۳ لا ۶ لا : این نوع برزنت عمر بسیار بالایی دارد که بهترین نوع برزنت تولید داخل می باشد، وزنی برابر با ۷۳۰ گرم بر هر متر مربع را دارد و تاروپود این نوع برزنت نیز مانند موارد بالا ۸۰ به ۲۰ از پنبه وپلی استر تشکیل شده و به نوعی با تاروپود خوبی که دارد برزنت ۱۰۰درصد ضد آبی می باشد که کاربرد های فراوانی دارد از جمله موارد مصرف آن میتوان به انواع چادرهای کامیون چادر های نظامی و هر سازه ای که نیاز به کاور ضد آب و ضخیم و مستحکم را دارد.
مشخصات فنی برزنت
- نام صنعتی : برزنت
- نام تجاری : برزنت خام ( ۱ لا تا ۶ لا )
- رنگ موجود : سفید، سبز، کرمی، مشکی،طوسی
- وزن پارچه : از ۲۰۰ گرم تا ۵۰۰ گرم مترمربع
- بسته بندی : به صورت رول
- عرض : یکمتری – یک و نیم متری – دومتری
- مصارف : پرده ای، آستری، کاور، چادر، روکش و غیره
- فروش : برمبنای کیلوگرم
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی:
- مقاوم در برابر آب و اشعه ماوراء بنفش (UV)
- مقاومت در برابر کشش، انعطاف پذیری
- مقاومت در برابر عوامل فیزیکی و شیمیایی